Bársony Bálint a Lovasíjászról

/, Kiemelt tartalom/Bársony Bálint a Lovasíjászról

Bársony Bálint a Lovasíjászról

– Mikor, hogyan kerültél kapcsolatba Kassai Lajossal, illetve a lovasíjászattal?

Már régóta azt vallom, hogy véletlenek nincsenek. Ezt jól példázza Kassai Lajossal való megismerkedésem is. Az Amerikai Komédia című swingjáték munkálatai alatt láttam először videókat Lajosról. Egy idő után azt vettem észre, hogy 1-1 kisfilmet már több mint tíz alkalommal néztem meg egymás után és még mindig nem tudok betelni vele. Ekkor döntöttem el, hogy szeretném őt egyszer személyesen is megismerni. Az egyik délutáni Amerikai Komédia próbán éppen a Lajosról készült videókról meséltem a darab rendezőjének, Réthly Attila barátomnak, aki vidáman közölte, hogy Kassai Lajost jól ismeri és ha elkészül a darab, akkor elvisz Hozzá. Ez így is történt.  Igazi jó turistaként szemléltem a Völgyben folyó munkát, a varázslatos rezgéseket és a természettel-állattokkal egységben élő Mestert.

– Te magad is kipróbáltad az íjászatot? 

Igen, a Völgyben lehetőségem nyílt rá, hogy a Mester segítségével kipróbálhassam az íjászatot és a lovasíjászatot is. Nemsokára egy íjat is vásároltam, így a későbbi meghívások alkalmával már saját „Sólyom I.” íjammal edzhettem Lajossal.

– Milyen közös kapcsolódási pontjaitok vannak Lajossal?

Ahogy Lajos mondja, látszólag nagyon más dologgal foglalkozunk, de a feladatunk nagyon hasonló. Amikor tavaly tavasszal hazatértünk Nepálból, újra ellátogattam a Völgybe az új hangtálakkal, gongokkal. Lajost is annyira elvarázsolták a rezgések, hogy minden lovának vásárolt egy nagyméretű hangtálat, amelyeket azóta is rendszeresen használnak a nyílt napok alkalmával is.

– Hogyan jött a lehetőség, hogy bedolgozzatok a Lovasíjász c. filmbe? 

Kaszás Géza a film rendezője és producere keresett fel, hogy szeretne olyan rezgésű zenéket a filmben, amelyek a természet hangjait követve erősítik az adott jelenetek mondanivalóját. Ekkor már javában készítettük az Indulj el című albumunkat, így könnyedén és bőséggel tudtam neki dalokat mutatni. Géza végül három dalt választott a filmhez, ami azt jelenti, hogy bő 10 percen keresztül a Hangutazók zenéje festi alá a Lovasíjász című filmet. Ez számunkra hatalmas öröm és megtiszteltetés.

– Miben különbözik a Hangutazások zenei világa a filmhez komponált daloktól? 

A Hangutazások alkalmával egy Nepálban tanult hangtálterápiát alkalmazunk, ahol a mély rezgésektől a magas felé haladva tisztítjuk ki az emberi testben lévő energiaközpontok közötti áramlást. Ezt a fizikálisan is sokszor érezhető tisztítást pihenés gyanánt többször is megszakítjuk a lélekhez szóló varázslatos hangszerekkel, mint például a sansula, a hangdrum, a sarangi vagy éppen japán fúvós hangszer, a shakuhachi. A filmzene esetében ez pont fordítva van, hiszen az előbb felsorolt hangszerek, a szaxofon és a dobok adják a zene gerincét, melyet a hangtálak csak kiegészítenek.

– Úgy hallottuk, hogy lovakat is gyógyítottál már a hangtálak segítségével…

Egy őszi napon keresett meg kedves barátom, Török György, hogy már több hete beteg az egyik lova, sántít és emiatt nem tud rendesen járni. Teljesen el volt keseredve, hiszen már mindent kipróbáltak a természetes gyógyításoktól kezdve az orvosi beavatkozásokon át, de mindezek ellenére jelentős javulás nem volt észlelhető. Ekkor kért meg, hogy látogassak el hozzájuk a hangtálaimmal, mert ő is hallott a hangtálak rezgéseinek gyógyító erejéről. Egy esős délután, nagy lelkesedéssel és hét hangtállal érkeztem meg a dunabogdányi Free Horse Style központba és hamarosan elkezdtük a kezelést. Lassan, egyesével mutattam meg Sally nevű lovának a tálakat, aki kb. 5 perc után olyan meditatív állapotba került, hogy a közel egy órás kezelés alatt szinte végig Gazdája tartotta a fejét. A terápia után jól megetettük majd hazamentem. Másnap kora reggel hívott Gyuri, hogy nem tudja mi történt, de a ló vidáman vágtázik a mezőn.  Szerintem ez annak köszönhető, hogy a lovak nagyon magas rezgésszintű ösztönlények, akik nem mérlegelnek, csak egyszerűen érzik, hogy mi jó, s mi rossz nekik. Sally blokkmentesen tudta fogadni a tisztító rezgéseket, s így a testében beindulhattak az öngyógyító mechanizmusok, amik végül megoldották a problémát. Ez a csodálatos, varázslatszerű tapasztalás nagy erőt adott ahhoz, hogy elinduljak mélyebben is megismerni a hangtálak világát.

– Folytatódik még Kassai Lajos és közted a munkakapcsolat más projektekben is?

Kassai Lajos igazi Mester és példakép számomra. Többször zenéltünk már együtt illetve edzései alkalmával zenélhettem Neki, tanítványainak és lovainak egyaránt. Terveink között szerepel, hogy a Völgy nyílt napjai alatt egy idő után majd élő zene szóljon, ami természetesen még sok együttlétet, gyakorlást és közös munkát igényel legnagyobb örömömre. Hiszen a Völgyben való lét. mindig nagy megtiszteltetés és különleges erő.

2019-02-18T22:58:23+00:00 február 22nd, 2016|Hírek, Kiemelt tartalom|